Jeg tenkte å skrive noen ord som kan være en liten hjelp til dere som ønsker å kjøpe ny fisk, slik at dere unngår de største fellene og får en så positiv opplevelse som mulig. Har du innspill, eller tilbakemeldinger - legg veldig gjerne igjen en kommentar nederst!
Før du kjøper inn akvariefisk
Vurdér karanteneakvarium
Et karanteneakvarium kunne reddet utallige akvariehobbyister og deres fisker for veldig mye trøbbel. Lite er så frustrerende for akvarister som etter kun få dager etter ny fisk er i akvariet, oppdager at den har med seg en sykdom som har smittet de andre fiskene...
Karanteneakvarium er et lite, midlertidig akvarium du setter nyinnkjøpte fisk i, før du introduserer de til "hovedakvariet" ditt med de andre fiskene. Hensikten er å avdekke evt. sykdom på fisken slik at du kan behandle den effektivt, og samtidig unngå å utsette de andre fiskene dine for smitte.
Obs! Karanteneakvarium er ikke bare noe man plasserer fisken i, for så å ta den ut et par uker senere. Hensikten er at du skal kunne lett observere den og få med deg om det er noe muffens på gang.
Er akvariet ditt klart for å motta fisk?
Har du et nystartet akvarium bør du vente noen uker før du setter inn mye fisk. Dette har med at filtre i nystartede akvarium ikke fungerer optimalt før det har gått 4-5 uker. Kjøp noen ordentlige dråpetester hvor du kan sjekke om vannet er klart for å ta imot fisk. Er ikke vannet i orden risikerer du at fiskene dør med en gang, eller at de blir syke. Dårlig start, og det må vi unngå.Hvilken fisk skal jeg kjøpe?
Vel, jeg skal ikke fortelle deg hva som er riktig fisk for deg, men det er helt avgjørende at du kjøper fisk som passer inn i akvariet ditt og sammen med de fiskene du allerede har. Det betyr bl.a. at du bør sjekke litt rundt den fisken du ønsker å kjøpe før du kjøper den. Impulskjøp i dyrebutikken hvor du ikke vet hva du kjøper, er et sjansespill du ikke bør utsette deg selv, eller fiskene for.Du bør undersøke hvilke krav fisken har og som du må tilfredsstille for at fisken skal ha det bra. Her er noen punkter du kan ta med deg:
- Hva heter fisken?
- For å kunne finne ut noe som helst om fisken, er det viktig at du vet det korrekte navnet på den. Det er mange fisk som ligner, eller som i butikken har vage populærnavn som kan være flere forskjellige fisker - som potensielt er veldig forskjellige. Derfor - sjekk at du har riktig navn på fisken.
- Hvilket temperament har fisken?
- Er dette en aggressiv eller rolig fisk? Er den rolig, men blir aggressiv og territoriell når den legger egg f.eks.?
- Hvor mye plass trenger fisken?
- Her er det ikke nødvendigvis størrelsen på fisken som avgjør. En liten territoriell fisk kan trenge god plass, mens endel større fisk er fornøyd om de bare har en rot å tygge på. Andre igjen er veldig aktive og trenger god svømmeplass uavhengig av om de er store eller ikke.
- Hvor stor blir fisken?
- Husk at de fleste fisk som selges i dyrebutikk er akkurat så gamle de må være før de kan selges. Det betyr at enkelte av de blir veldig mye større enn de er i butikken, og det kan gå fort. Andre igjen, blir ikke spesielt mye større. Pass på at du ikke kjøper fisk som vokser ut av akvariet ditt!
- Hvor mange eksemplarer skal du kjøpe?
- Noen fisk er stimfisk, andre liker små grupper, mens andre igjen foretrekker å være alene. Noen er territorielle slik at du bør ha kun én hann (men flere hunner) f.eks. Sjekk ut hvor mange du bør ha, og husk at en stim er ikke 5-6 fisk. 10-15 minimum. Kjøper du for få stimfisk vil de ofte føle seg utrygge og gjemme seg hele tiden - det får du ingen glede av.
Når du skal kjøpe fisken i butikken
Det er viktig at du passer på at fisken du får med deg hjem er frisk og rask, og ikke bærer på noen synlige sykdommer eller annet grums. Gjør den det, er det stor sannsynlighet for at du kan smitte dine egne fisker, og akvarieinteressen får seg fort en knekk.Når du skal velge ut fisk i butikken.
- Er det syke/døde fisk i akvariet/reolen/butikken?
- Alle butikker opplever sykdom og dødsfall på fiskene sine, men det varierer hva de gjør med det. Ser du at flere av akvariene er har syke eller døde fisk, bør du styre unna butikken på det tidspunktet. Det betyr ikke nødvendigvis at butikken er generelt dårlig, men de kan ha fått inn en ny sending fisk som ikke er gjennom karanteneperioden enda. Det er uansett fornuftig å styre unna om du opplever dette.
- Er fisken frisk? Hva ser jeg etter?
- Studér fisken etter sår, merker eller andre tegn på noe unormalt.
- Oppfører fisken seg annerledes enn de andre tilsvarende fiskene i samme akvarium? En enslig stimfisk er ikke et godt tegn, eller andre fisker som har gjemt seg unna. Fisk gjør ofte det når de er syke.
- Er det én av fiskene som blir jaget av de andre? Kan være sykdom, fisk har en tendens til å ville jage bort syke fisk.
- Skiller fargene seg ut? Spesielt om den er mye lysere eller mørkere enn de andre, kan være et faresignal.
- Er magen normal? Innhule buker må du styre unna.
- Har fisken nylig ankommet butikken?
- All transport stresser fisk. Om fisken nettopp har kommet til butikken, kan den allikevel se frisk ut, men ha ting bryggende som ikke har slått ut. Ila. en ukes tid vil man se mye, så jeg anbefaler ikke å kjøpe fisk som har vært i butikk mindre enn én uke.
Transport av fisk hjem
Dette bør ikke komme som noen overraskelse, men frakt fisken så raskt som mulig hjem - og så forsiktig som mulig.Om du kan ha fiskeposen i en isoporeske, så er det bra, men det viktigste er at du holder fisken mørkt (f.eks. avispapir rundt posen), og stabilt. På vinteren må man også tenke på temperaturen; vann i en liten pose blir fort kaldt - og det er ikke bra. Kanskje har du en kjølebag eller liknende? De funker fint på å holde på temperaturen en stund.
Når du er kommet hjem med fisken
Det er viktig å forsøke å redusere stresset for fisken så mye som mulig, for dermed å redusere sannsynligheten for sykdomsutbrudd hos fisken. Noen tips kan gjøre introduksjonen av fisk til ditt akvarium lettere for den nye fisken din. Se forøvrig "vurdér karanteneakvarium".
Til slutt - kos deg! :)
Håper du har fått noen fornuftige tips. Har du spørsmål eller kommentarer, legg veldig gjerne igjen dette...
- Pass på vannkvaliteten din
- Husk at dine fisker kan ha vent seg til lav ph, eller at det gradvis har bygget seg opp nitrit eller nitrat-verdier i akvariet ditt. Fisker som kommer fra helt rent vann og en annen ph, og kommer rett opp i vann hvor vannverdiene avviker mye vil kunne få problemer. Husk at fisk er veldig tolerante og tåler veldig store variasjoner i vannkvalitet, men brå endringer er de ikke vant med, så det takler de dårlig. Når du setter inn ny fisk i akvariet, så er dette en situasjon hvor den potensielt kan bli utsatt for brå endringer av vannverdiene og dette kan være ugunstig. Derfor test vannet i akvariet og i posen, og sørg for at du har kontroll på dette.
- Skru av lyset
- Lys stresser fisken. Om du tar fiskeposen fra en mørk bag og rett opp i et sterkt belyst rom, eller legger posen rett under lysstoffrøret i akvariet så skaper det mye stress for fiskene. Folk som driver dyrebutikk vet dette godt, og opplever ofte vesentlig større DOA (Dead On Arrival) fra fiskebokser som har vært åpnet i tollen for kontroll enn de som har vært urørt. Tollkontroller foregår naturlig nok ofte i sterkt opplyste rom. Ikke gunstig for fisk. Derfor, demp gjerne lyset i rommet når du tar ut fisken, og skru gjerne av lyset i akvariet når du introduserer fisken.
- Utligne temperaturen
- Påse at temperaturen i vannet i fiskeposen utlignes til det som er i akvariet ditt, for å unngå stor endring for fisken. Derfor, la fiskeposen flyte i akvariet ditt en stund for at vannet i posen skal få samme temperatur som akvariet.
- Tilvenn fisken til vannet i akvariet, i posen.
- Etter at posen har flytt i vannet en 10-15 minutter og temperaturen har blitt ok, så åpner du opp posen og tar noe av vannet fra akvariet ditt opp i fiskeposen; f.eks. tilsvarende ca 25% av vannmengden i posen. La fisken tilvenne seg dette en 10-15 minutter før du gjør tilsvarende en to-tre ganger til.
- Slippe fisken ut i akvariet
- Jeg anbefaler å unngå å få posevannet over i akvariet ditt, for å redusere sjansen for å få med noe "muffens" fra dyrebutikken i akvariet ditt. Jeg liker derfor å helle posen med vann og fisk over en hov, som jeg holder over en bøtte - for å helle ut vannet og kun få med fisken. Så fører jeg hoven fort opp i selve akvariet og lar fisken selv svømme ut av hoven.
- Følge med og observere fisken de nærmeste dagene.
- Så kommer det spennende, se hvordan fisken tilpasser seg de nye omgivelsene. Det er ikke uvanlig at de gamle fiskene er nysgjerrig på ny innboer og at de nye fiskene er litt skvetne og gjemmer seg litt i begynnelsen. Heller ikke uvanlig at de "skrur av" fargene for å gjøre seg litt anonyme i begynnelsen. Ikke tenk på å mate de første døgnet, ofte har de nok annet å tenke på i begynnelsen.
Har du karanteneakvarium, har du god anledning å observere fisken, men selv om du ikke har det - er det viktig at du observerer fisken spesielt mye de nærmeste dagene. Se spesielt etter om den blir jaget av de andre fiskene. Følg også med på unormal adferd (det viktigste med å se mye på fiskene sine, er å lære seg hva "normal" adferd er, da ser du med én gang om noe er unormalt og kan mye fortere oppdage sykdom eller annet...), og se etter sykdomstegn...
Til slutt - kos deg! :)
Håper du har fått noen fornuftige tips. Har du spørsmål eller kommentarer, legg veldig gjerne igjen dette...